torstai 18. kesäkuuta 2015

Vuokaleipä

Sain jouluna lahjaksi pizzakiven ja se innosti erinäisiin leipäkokeiluihin. Leipä kypsyy tavallisessa sähköuunissa tasaisesti ja tulee rapea kuori. Tällä kertaa tein vuokaleivän.

 
Tuohon vuokaan sopiva taikinan koko on 4 dl nestettä. Loput mitat tulevat näppituntumalla.
 
Ainekset:
vettä
kuivahiivaa
suolaa
hunajaa
öljyä
vehnäjauhoja
kaurajauhoja
perunahiutaleita
ruishiutaleita
pellavansiemenrouhetta
auringonkukansiemeniä
päälle salaattimix-siemensekoitusta

  
Kuivahiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen veteen. Lisätään teelusikallinen hunajaa ja suola. Lisätään perunahiutaleet ja vehnäjauhoja sen verran, että taikinasta tulee löysää ja tasaista. Lisätään öljy, kaurajauhoja, ruishiutaleet, siemenet ja rouhe. Vaivataan ja lisätään vehnäjauhoja niin, että taikinasta tulee kimmoisaa. Jätetään kohoamaan kaksinkertaiseksi (n. ½-1 h). Kohonnut taikina vaivataan vielä kerran ja painellaan kevyesti jauhotettuun leipävuokaan. Ripotellaan siemenet päälle ja hieman jauhoja, jonka jälkeen vedetään veitsellä n. 2 cm syvä viilto keskeltä leipää koko leivän yli. Peitetään kevyesti kelmulla (ei kelmua kiinni, ettei kohotessa tartu kiinni taikinaan) ja laitetaan viileäkaappiin yön yli nousemaan.
 
Pizzakivi uuniin ritilälle alimmalle tasolle ja uuni lämpenemään 200 asteeseen, samalla otetaan leipätaikina pöydälle lämpiämään. Kun uuni on lämmin, niin vuoka laitetaan pizzakivelle. Olen laittanut vielä uunin pohjalle foliovuoan, jossa on 1-2 cm vettä, jotta kuoresta tulisi rapea. Paistetaan n. 45 minuuttia kypsäksi. Otetaan leipä vuoasta, annetaan jäähtyä hetkisen ennen leikkaamista ja nautitaan.
 
Reseptejä löytyy myös Ideakeittiöstä.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti