sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Kulhon sorvausta

Kummitädillä oli isommat synttärit tulossa ja koska olen joskus aiemminkin tehnyt kulhoja sekä vateja lahjaksi, niin perheeltä tuli ehdotus, että tekisin kulhon lahjaksi. Puutavaraksi valikoitui havupuu (mänty), koska muuta ei ollut juuri nyt varastossa eikä kuivana.


Käytettävissä oleva puutavara oli aika oksaista, halkeillutta, vajaakanttista ym. vikaista kakkosnelosta. Suht suoraa kuitenkin. Ensin piti sirkkelöidä sopivan mittaisia palikoita liimapölkkyä varten. Sitten höyläsin tasohöylällä leveämmät syrjät sileäksi.




Seuraavaksi liimasin kapulat puristimien avulla liimapölkyksi. Palikoiden sijoittelussa piti olla aika tarkkana oksien, palojen puuttumisen ynnä muiden vikojen vuoksi. 

Pölkyn jätin kuivumaan yön yli, jotta sorvatessa ei varmasti irtoa tavaraa. Liimana oli Bostik B3.




Liiman kuivuttua mittasin keskikohdan karaa varten ja piirsin harpilla mahdollisimman suuren ympyrän. Halkaisijaksi tuli n. 35 cm. Sahasin vannesahalla pölkyn suurin piirtein pyöreäksi, jotta sorvaus olisi mukavempaa aloittaa.

Sorvi on aika pieni sekä heppoinen ja siinä on vain kolme nopeutta valittavana. Tämä pölkky oli suurin mahdollinen, mikä mahtuu pyörimään johteiden välissä.




 Sorvauksen aloitusta.











Valmis pohjan muoto ja ulkopuoli kevyesti hiottuna.







Apupalikan liimaus sorviin kiinnittämistä varten. Jätin liimauksen kuivumaan yön yli.
Kappaleen kääntö ja uusi kiinnitys. Kiristin pylkän kappaletta vasten sorvauksen aluksi. Otin myöhemmin pois, kun kappaleen massaa oli vähemmän.







Sisäpuolen muotoilua. Tarkempi saattaa huomata reunan vahvuudesta, että sisä- ja ulkopuolet eivät ole ihan samankeskiset. Jos sorvi olisi ollut isompi ja vastetta mahtunut vaihtamaan puolelta toiselle, niin olisin sorvannut kulhon yhdellä kiinnityksellä ja samana päivänä. Kiinnityksessä on oltava tosi tarkkana ja puiset kappaleet tuppaavat lisäksi muuttamaan muotoaan aika paljon vuorokauden aikana. Tällä kertaa kuitenkin näin.
Valmis sorvattu kulho ja apupalikka vielä kiinni pohjassa. Sen napsautin taltalla irti ja höyläsin pohjan oikohöylällä suoraksi. Hioin kulhon myös sorvissa. Koska taltat olivat terävät, kulhosta ei tarvinnut juuri muuta kuin silentää pinta hienolla paperilla.
Pohjaan piti kärventää vapisevin käsin ja huonolla fontilla juotoskolvia käyttäen tekstit. Pohjaan laitoin öljyä suojaksi.


Pintakäsittelyksi kokeilin valkoista Tikkurilan ZEN petsivahaa, värin nimi on Origami. Tavara oli aika arvokasta, tuo 0,375 l purkki maksoi paikallisessa siinä 25-30€ väliltä. Riittoisaa se kuitenkin on, litralla käsittelee n. 10-13 m2,

Vaha oli helppo levittää, mutta se imeytyi aika nopeasti, joten työskentelyssä piti olla melko nopeana. Lisäksi se oli aika peittävää. Jouduin tasoittamaan pintaa ja ohentamaan kerrosta hienolla hiekkapaperilla, jotta puu näkyisi paremmin läpi. Kiillotin lopuksi rätillä pinnan.

Vaha peitti omaan makuuni hieman liikaa, ensi kerralla käytän vastaavaan paikkaan valkoista petsiä ja lakkaa. Lisäksi siinä näkyi kerrosvahvuus aika selvästi. Oletin sen käyttäytyvän enemmän öljyn tapaisesti. Pinta on kuitenkin kivan tuntoinen, hieman nahkea.

3 kommenttia:

  1. Siitä tuli todella hieno! Minä tahtoisin myös tämän tyylisiä kulhoja. Sorvaus kuulostaa kyllä hankalalta. Miehelle täytyykin vinkata. Meillä on sorvaus tulossa muutamiin puukappaleisiin ammattilaisen puolesta, mutta ne ovat hieman isompia projekteja. Kiitos tästä postauksesta!

    https://www.hp-koneistus.fi/

    VastaaPoista
  2. Hyvän näköinen kulho. Tutulla on myös muutamat työt, joihin tarvii tehdä sorvausta ja muuta. Etsii nyt alihankinta konepajaa. Olisi mukava jos joskus pääsisi vierestä seuraamaan tämmöistä. Tai jopa jos olisi mahdollisuus oppia itsekin. http://www.jpsavartimet.fi/

    VastaaPoista