sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Talvivanteet uuteen iskuun

Pirssin talvivanteista oli hilseillyt maali isoina laattoina irti ja kupli sieltä täältä. Paljaat kohdat olivat tietysti hapettuneet. Kyselin paikallisista automaalaamoista hintaa maalaukselle; toinen ei osannut antaa minkäänlaista hintaa ja toisessa hinta olisi ollut 300€. Vanteet kun ei olleet ihan priimaa muutenkaan saati mieleiset, niin tee-se-itse -hommiin oli alettava. 

Puhdistus tapahtui pihalla räntäsateessa seuraavalla tavalla: ruiskutin ensin maalarin pesuainetta vanteisiin ja annoin vaikuttaa, sillä lähti jarrupöly kiitettävästi liukenemaan. Sitten harjaus ja painepesurilla huuhtelu. Samalla koitin tähtäillä irtonaisimpia maalikohtia pesurilla irti. Puukolla rappasin myös hilseitä pois, samaten painojen tarrat. Seuraavaksi karkeahkolla hiomasienellä pinnat läpi ja sitten hienommalla. Lopuksi kävin muistaakseni 400 vesihiomapaperilla pinnat. Huuhtelun jälkeen vanteet sisälle kuivumaan.

Taloudesta löytyisi maaliruisku, mutta paikkaa ruiskuttamiselle ei ole. Eikä paikkakunnalla ole sellaista maalikauppaakaan, mistä saisi sopivaa maalia hommaan. Niinpä maalivalinta oli hopeamaali spraypurkissa. Arvioin, että kolme purkkia riittää.

Renkaat olivat menossa vaihtoon, mutta ei ihan heti, ja vanteet piti saada alle ajoon pikimmiten. Niinpä jouduin maalaamaan vanteet kumit päällä ja niitä piti suojata vähäsen. Homma hoitui näppärästi rullasuojamuovilla. Suojamuovin maalarinteippireunus piti riittävästi tässä hommassa.Seuraava operaatio oli suojata ympäristöä ruiskutusta varten. Siihen hommaan oli onneksi muutama iso pahvi.


Märkänä maali näytti mahtavan kiiltävältä ja tasaiselta. Pinta ei kuivuttuaan kuitenkaan ollut ihan niin sileä, miltä ylläolevassa kuvassa näyttää. Aivan kelvollista jälkeä silti tuli. Suojaukset vuoti jostain välistä vähäsen, niinkuin aina tuppaa käymään, mutta kumit meni vaihtoon parin viikon päästä, niin se ei haitannut. Uusiksi renkaiksi valikoitui Hakkapeliitta 8:t, joista ei löydy kyllä moitteen sijaa. Parhaat talvirenkaat ehdottomasti, joilla olen ajanut.


Koska en käyttänyt pohja- tai hiontamaalia, niin alta näkyy jonkin verran paljaiden paikkojen reunoja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti